Bolezenski znaki pri virusni okužbi s klopnim meningoencefalitisom, ki poškoduje možgansko ovojnico in osrednji živčni sistem, se kažejo v dveh fazah. Prva faza se začne približno en teden po ugrizu okuženega klopa. Razvoj bolezni je podoben kot pri gripi: pojavijo se glavobol, bolečine v mišicah in slabost. Po simptomatskem predahu, ki je lahko dolg dva tedna, sledi druga faza, ki jo spremljajo akutna visoka telesna temperatura, glavobol, bruhanje, lahko pa tudi nezavest.

Ta nevarna bolezen lahko pusti trajne posledice, pri odraslih se v 1-2 % konča celo s smrtjo. Za klopni meningitis trenutno še ni zdravila, lahko pa se cepimo.

Cepljenje se izvaja z mrtvim cepivom. Bazično cepljenje je sestavljeno iz treh odmerkov cepiva. Po prvem cepljenju je po enem do treh mesecih potrebno opraviti ponovno cepljenje, po devetih do dvanajstih mesecih pa še tretje. Prva revakcinacija z enim odmerkom sledi po treh letih, zatem pa na vsakih pet let.

S cepljenjem proti klopnemu meningitisu se le delno zaščitite. Poskrbite tudi za primerno preventivo pred drugimi nevarnimi boleznimi.
S cepljenjem proti klopnemu meningitisu se le delno zaščitite. Poskrbite tudi za primerno preventivo pred drugimi nevarnimi boleznimi.

V Klopexu nimamo zadržkov zoper cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu, opozarjamo pa, da je za to potrebno poskrbeti pravi čas, ki ga priporočata zdravniška stroka in proizvajalec cepiv.

Ker pa klopi prenašajo tudi druge nevarne okužbe (npr. borelijo), za katere ni cepiv, je potrebno uporabiti še druga preventivna zaščitna sredstva. Svetujemo uporabo primernih oblačil in temeljit pregled celotnega telesa po vrnitvi domov ter pranje oblačil.

Kako vam lahko pomagamo pri izbiri primernih oblačil Klopex?

 

 

KOMENTIRAJ

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

8 + 20 =