Vsak sum na okužbo po vbodu klopa terja takojšnjo obravnavo pri osebnem zdravniku. Ob sumu, da borelijska okužba napreduje, bo izbrani zdravnik praviloma opravil krvne preiskave in napotil k infektologu. Če bolezen prepoznamo pravočasno in jo ustrezno zadostno zdravimo z antibiotiki, jo praviloma popolnoma ozdravimo. V primeru zakasnelega zdravljenja in redkeje tudi v primeru ustrezne terapije, pa lahko bolezen vseeno napreduje.
Kljub zdravljenju manjši skupini bolnikov lahko ostanejo težave, ki jih danes opredeljujemo z nazivom post-lymski sindrom. Ti bolniki navajajo predvsem neopredeljene bolečine v mišicah in sklepih, imajo pogoste glavobole, motnje v koncentraciji, motnje kratkoročnega spomina, razdražljivost, motnje spalnega ciklusa, zmanjšan libido, depresijo. V teh primerih antibiotična terapija praviloma ni uspešna.

Divja ščetica
Divja ščetica

Čeprav manjka kliničnih preiskusov, pa nekateri viri navajajo kot uspešno dopolnilno zdravljenje (torej poleg zdravljenja z antibiotiki) tudi zdravljenje z uporabo tinkture ščetic, pri čemer je največkrat omenjena divja ščetica (Dipsacus fullonum).

Mnogi navajajo, da so s pomočjo divje ščetice uspešno premagovali tudi latentne oblike borelij (torej tudi speče borelije oziroma zastarano boreliozo).
Vendar pa pozorno: diagnozo borelioze lahko postavi zgolj zdravnik, šele po potrditvi in ob posvetovanju z zdravnikom lahko uporabljate dopolnilno zdravljenje s ščetico.

KOMENTIRAJ

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

fourteen + 11 =