Klopi so ne samo neizmerno nadležni, pač pa kot vemo tudi lahko zelo nevarni. Pri izbiri hrane niso preveč izbirčni in se zelo radi lotijo tako ljudi kot psov, mačk in tudi drugih, bolj divjih živali. Ali imajo te mali zajedavci naravne sovražnike? K sreči je odgovor pritrdilen. Klope zelo rade “pospravijo” nekatere ptice, ki bi si jih za pomoč pri naravni kontroli nad klopi lahko omislili tudi doma.

Katere živali jedo klope?

Obstaja nekaj vrst perutnine, ki se prehranjujejo s klopi, kot tudi z mravljami, strigami in določenimi drugimi insekti.

Gvinejska kokoš je čudovit jedec klopov, še posebej na večjih območjih,

Gvinejska kokoš je odličen naravni sovražnik klopov
Gvinejska kokoš je odličen naravni sovražnik klopov

kjer se lahko svobodno gibljejo. Snedejo tako (najraje) klope kot vse ostale insekte, ki jih najdejo na tleh, tudi kače!

Piščanec ima zelo rad klope
Piščanec ima zelo rad klope

Če je gvinejska kokoš za vas preveč eksotična perjad, si za naravno pomoč pri zaščiti pred klopi lahko na delu svojega dvorišča omislite tudi kar navadne piščance, ki bodo zelo radi pohrustali nadležne klope (in tudi druge insekte).

 

Kaj pa purani?

Tudi purani niso ravno pretirano izbirčni, ko gre za prehrano. Pojedli bodo praktično vse, kar se premika po tleh, vključno z žuželkami, kuščarji, žabami in močeradi. Kljub temu, da pojejo klope, si s purani verjetno ne boste popolnoma mogli pomagati z zaščito pred klopi. Včasih se namreč zgodi, da klope celo gostijo, zato niso ravno najboljša izbira, ko gre za odpravo klopov na vašem dvorišču. 

 

KOMENTIRAJ

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 × 4 =