KOMARJI

Komarji spadajo, tako kot približno 3.500 danes živečih vrst žuželk, v družino dvokrilcev. Večina vrst se prehranjuje tudi s krvjo in so za človeka pomemben dejavnik razširjanja mikroorganizmov, ki povzročajo bolezni. Zanimivo je dejstvo, da komarji za svoje preživetje ne potrebujejo nujno krvi. Samci tako sesajo samo rastlinske sokove, samice pa potrebujejo obrok krvi le za razvoj potomstva.


NOČNI KOMAR – Culex

Komar Culex
Komar Culex

Najbolj razširjen komar v Sloveniji je nočni komar Culex, ki je najbolj aktiven ponoči in na začetku noči. Samice pijejo kri toplokrvnih živali in človeka, ker vsebuje veliko proteinov, ki jih potrebujejo za tvorjenje jajčec. Piki so neprijetni, ker povzročajo srbečo kožo in rdečo oteklino. Komarji so nadležni tudi zaradi brenčanja, ki nam lahko povzroča nespečnost in nas predvsem spravlja ob živce.


TIGRASTI KOMAR – Aedes albopictus

Tigrasti komar - Aedes albopictus
Tigrasti komar – Aedes albopictus

Tigrasti komar je dnevni komar, kar pomeni, da pika preko celega dneva, medtem ko navadni komarji pikajo le zjutraj in zvečer. Tigrastega komarja ne slišimo, njegov pik pa je zelo boleč. Ime je dobil črno-belih progah, ki jih lahko vidimo tudi s prostim očesom. Ker je tigrasti komar slab letalec, se zadržuje bolj pri tleh. Tigrasti komarji lahko prenašajo virus nevarne bolezni Chikungunya.


CHIKUNGUNYA VROČICA

Primer izpuščaja pri vročici Chikungunya
Primer izpuščaja pri vročici Chikungunya

Bolezenski znaki:
Inkubacijska doba je od 3-7 dni. Bolezen najpogosteje spremljajo vročina, glavobol, utrujenost, slabost, bruhanje, bolečine v mišicah, izpuščaji in bolečine v sklepih.

Bolezen za zdravega odraslega človeka bolezen ni nevarna, je pa zelo nadležna, lahko pa je nevarna za starostnike, otroke in ljudi z oslabelim imunskim sistemom.

Tigrasti komar lahko predvsem v eksotičnih krajih prenaša hudi bolezni, ki lahko povzročita celo smrt. To sta denga in rumena mrzlica. Previdnost pri odkrivanju tujih dežel ni odveč, saj za ti bolezni ne poznamo cepiva ali učinkovitega zdravila. Bolezen se lahko zdravi samo simptomatično.


ALERGIJA NA PIKE ŽUŽELK

Alergija po piku žuželke je reakcija imunskega sistema na strup, ki ga žuželka vbrizga pri ugrizu ali piku. V primeru hude preobčutljivosti so lahko reakcije življenjsko nevarne, saj prizadenejo dihala in obtočila. Alergijske reakcije se praviloma pojavijo v obdobju od nekaj minut do ene ure po piku ali ugrizu.